Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı 3 Mart 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 236 numaralı kararında seçim döneminde propaganda serbestliğinin sınırlarını belirli tarihlere bağlı olarak çizmiştir.

Kararın “Basın İletişim Araçları ve İnternette Propaganda” başlıklı D bendinin (c) fıkrası aşağıdaki şekilde kaleme alınmıştır.

“28 Mayıs 2015 – 6 Haziran 2015 Cumartesi günü saat 18:00’e kadar yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile Kamuoyu araştırmaları, Anketler, Tahminler, Bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum, gibi adlarla, bir siyasi partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın ve herhangi bir surette dağıtımının yapılmasının yasak olduğuna karar kılmıştır.”

Bu bağlamda, Somera, sosyalmeclis.com’un yayın hayatına devam etmesine, fakat kullanıcıların site içindeki içeriklere erişimini ise 27 Mayıs 2015’den önce atılan içeriklerle kısıtlamaya karar vermiştir. Sistem herhangi bir veri kaybı olmaksızın 6 Haziran 2015, saat 18:00'da tekrar güncel verileri sunmaya devam edecektir.


Türkiye’nin gelecek hükümetini belirleyeceği 7 Haziran Genel Seçimleri ülke gündemini oldukça meşgul etmekte ve medyanın her alanında başlıca tartışılan konulardan biri olmaktadır. Medyada çıkan haberlerin, araştırmaların, seçim vaatlerinin ve seçime giren partilerin liderlerinin açıklamalarının gündemde konuşulan konuları oluşturduğu bir döneme girerken, sosyal medya, seçmenin konuyla ilgili düşüncelerini paylaşabildiği, fikrini dile getirdiği, liderleri değerlendirdiği en büyük kamusal alanlardan biri haline gelmiştir. Sosyal medyada liderler, partiler ve parti programlarıyla ilgili konuşulanlar, kimi zaman bir kampanya boyutuna ulaşarak büyük kitlelere ulaşabilirken, kimi zamanlar ise toplumun küçük bir kesiminin ilgisini çekmekte fakat yine de sosyal medyada konuşulmaktadır. Seçimlere yaklaşırken, sosyal medyada konuşulan içeriğin analizi, partiler ve adaylar için en küçük detayına kadar toplumu gözlemleme ve tepkileri ölçmeye fayda sağlamaktadır.

Somera olarak, 2015 Genel Seçimleri’ne yönelik olarak başlattığımız projemiz SosyalMeclis.com ile yüksek tempoda geçen ve gün geçtikçe de hız kazanan seçim sürecine sosyal medya kamuoyunun gözünden bakmak ve insanların hangi seçim konuları hakkında neler konuştuğunu analiz etmek, liderler hakkında insanların sosyal medyadaki görüşlerini kamuoyuyla paylaşmak istedik.

Sistemin tüm altyapısı Türkçe dilinin anlamlandırma üzerine akademik kariyer sahibi olan Somera mühendislerince geliştirilmiştir. Partiler, liderler ve seçim konuları hakkında yapılan konuşmaların duygu kırılımı ve kategorizasyonu otomatik olarak yapılmaktadır.

Proje ile ilgili daha fazla detay almak için sandik@somera.com.tr adresinden bizlere ulaşabilir veya (212) 252 32 22 numaralı telefondan bizi arayabilirsiniz.

Basın iletişimi ve medya ilişkileri için ise pr@somera.com.tr adresi üzerinden bize yazabilir veya (212) 252 32 22 numaralı telefondan bizi arayabilirsiniz.

www.somera.com.tr